Een week of twee geleden was er een boel ophef over PayPal. Even in het kort wat er aan de hand was: ze kondigden aan dat ze per 3 november hun Redelijk Gebruik Beleid (Acceptable Use Policy) in de VS zouden aanpassen waarbij ze zichzelf 2.500 dollar als boete zouden toeëigenen voor het verspreiden van  ‘misinformatie’. Wat misinformatie inhield zou dan overigens uitsluitend ter beoordeling aan PayPal zijn. 

Door de ophef krabbelden ze terug met de mededeling dat het een vergissing was en dat dat beleid niet doorgevoerd had mogen worden.

Ze kunnen zeggen dat het een ‘vergissing’ was dat deze beleidsaanpassing aangekondigd werd, maar persoonlijk lijkt me dat niet zo aannemelijk: een dergelijke organisatie heeft een flink team juristen in dienst en beslissingen gaan over veel schijven, dus als dit een vergissing was, dan lijkt het me dat er in dat proces genoeg punten zijn om zoiets tegen te houden voordat er een officieel beleidsdocument opgesteld wordt en er op knoppen gedrukt wordt om het de wereld in te sturen. Dat riekt in mijn ogen meer naar ‘sorry dat we betrapt zijn’ dan dat er een oprechte fout gemaakt is.

Daarnaast had ik toevallig een gesprek met iemand die uit eigen ervaring had meegemaakt dat kleine ondernemers op alternatief gebied geweigerd of verwijderd worden (bijvoorbeeld ondernemers die c-60 en CBD olie verkopen).Ook heb ik net wat teveel berichten gezien over mensen en organisaties die verwijderd worden omdat hun gezichtspunten en kritische vragen (op bijvoorbeeld social media websites) niet in het straatje van PayPal passen. Dit alles heeft me na veel wikken en wegen doen besluiten om PayPal vaarwel te zeggen. 

In de tijd dat ik bezig was met het implementeren een vervangende betaalmethode is de aap al uit de mouw gekomen: via een achterdeurtje en in andere bewoordingen is het beleid gewoon doorgevoerd:

Ik besef dat dit erg lastig is, zowel voor mezelf als voor jullie, maar ik sta niet achter hun handelswijze en mijn vertrouwen in PayPal is compleet verdwenen. Ze waren altijd al lastig met het onverwacht blokkeren en beperken van betalingen en accounts om onduidelijke redenen, maar dit gaat me echt te ver. 

Als vervangende methode is Klarna toegevoegd. Hiermee kun je direct, achteraf ineens of achteraf in drie termijnen betalen. 

Scroll naar boven