Edelstenen reinigen en opladen

afbeelding bij tips voor het reinigen van edelstenen: Flow Remedies Clearing Mist, bergkristal en hematiet split, witte salie en abalone schelp

Edelstenen gaan een wisselwerking met hun omgeving aan, ze geven energie af en nemen energie op. Hierdoor kunnen ze dusdanig vervuild raken dat ze kapot gaan of dof worden, dus het is belangrijk ze van tijd tot tijd te ontdoen van de opgenomen energie en op te laden zodat ze hun werk verder kunnen doen.

Er zijn veel verschillende methoden, en ik zet er hier een aantal op een rijtje.

Welke methode je gebruikt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wat jij voelt dat voor je werkt. Ze werken allemaal en er is niet één ‘beste methode’, maar het belangrijkste is dat jijzelf het gevoel hebt dat je edelstenen er weer fris en fruitig van worden. Zo gaan ze als het goed is een stuk langer mee. Er zijn een aantal methoden die voor alle stenen geschikt zijn, maar soms is een methode ongeschikt voor bepaalde soorten edelstenen. Gebruik bij twijfel een methode die voor alle stenen geschikt is.

De meeste van deze methoden kunnen ook gebruikt worden voor het reinigen van voorwerpen. Bij sterk verontreinigde voorwerpen/edelstenen kan het zijn dat je de behandeling nog een keer moet herhalen, of dat je een combinatie van methoden moet gebruiken om het helemaal schoon te krijgen. Vooral sieraden die lang door iemand gedragen zijn bevatten veel energie en die moet meestal laagje voor laagje weggehaald worden. Hoe vaak een edelsteen gereinigd moet worden hangt af van wat je ermee doet. Je kunt op je gevoel afgaan, of er een (twee)wekelijks/maandelijks ritueel van maken.

Zon en maan

Leg de stenen 24 uur op een plek waar ze zonlicht en maanlicht kunnen opvangen. Edelstenen die negatieve energie omzetten of afbuigen, zoals zwarte toermalijn, hebben soms 48 uur nodig om weer helemaal schoon te worden. Hierbij maakt het niet uit of het bewolkt is, de stenen vangen de energie evengoed op.

Niet geschikt voor stenen die kunnen verkleuren door teveel zonlicht, zoals amethist, mangano calciet, rozekwarts, lavendelkwarts, aquamarijn. Deze stenen zou je kunnen bedekken, maar de meningen verschillen of ze dan genoeg licht opvangen om te reinigen en op te laden. Voor mijn gevoel moet het kunnen als je ze afdekt met een natuurlijk materiaal zoals katoen, wol of zijde.

Aarde

Je kunt een edelsteen ook 24 uur in de aarde stoppen, bij voorkeur zo schoon mogelijk (niet verontreinigd of bemest met kunstmest), en het is ook handig als het een afgebakend gebied is zodat je zeker weet dat ze niet kwijt kunnen raken. Een schaal of teiltje bio potgrond is bijvoorbeeld een goede optie. Als bescherming kun je er een natuurlijk stof (katoen, zijde, wol) omheen wikkelen. De edelsteen wordt dan gereinigd en opgeladen.

Niet geschikt voor edelstenen die niet tegen vocht kunnen, zoals seleniet, woestijnroos, markasiet.

Smudgen met witte salie

Je kunt edelstenen ook reinigen met de rook van witte salie. Steek de salie aan en beweeg de steen minimaal 1 minuut door de rook. 3 of 4 minuten is nog beter. Salie reinigt alleen, om op te laden kun je de steen daarna met een andere methode opladen.

Geschikt voor alle edelstenen.

Spray

Met Flow Remedies Clearing Mist  kun je een edelsteen in één keer reinigen en opladen. Deze spray is bedoeld voor het energetisch reinigen van ruimtes en voorwerpen, en hij bevat o.a. bergkristal-remedie. Hierdoor heeft hij als bijwerking dat de edelsteen die je ermee sprayt ook direct opgeladen is.

Een andere tip die ik las was obsidiaan-remedie gebruiken om edelstenen te reinigen. Hierna moet de edelsteen nog wel opgeladen worden.

Niet geschikt voor edelstenen die niet tegen vocht kunnen, zoals seleniet, woestijnroos, markasiet

Water

Stromend water kan ook helpen, maar vaak wordt er bij gezegd dat je geen kraanwater kunt gebruiken. Dan wordt het al een stuk moeilijker, want er zijn vast weinig mensen die een schoon beekje door de achtertuin hebben stromen. Misschien wel een vijver met een waterloop, maar dan nog.

Dan kun je beter een glas bronwater nemen en daar de steen in zetten. Naarmate de steen zijn energie afgeeft aan het water zie je er belletjes op verschijnen. Ververs het water elke paar uur tot je geen belletjes meer ziet.

Reinigen met water kan een riskante onderneming zijn. Veel stenen worden lelijk als ze in aanraking met water komen. Seleniet lost zelfs helemaal op als je het lang genoeg laat staan. Het wordt er in ieder geval dof en lelijk van, net als sommige calcieten en angeliet.

Kwartsvarianten (bergkristal, rozekwarts, lavendelkwarts), amethist, jaspisvarianten, aquamarijn en fluoriet zijn voorbeelden van stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel een andere methode.

Wat ik vaak doe als ik niet zeker weet of stenen tegen water kunnen, is de glas-in-glas methode gebruiken, in mijn geval glazen potten. Bijvoorbeeld een grote pot van doperwten (zo’n bolle brede, niet van die hoge) met daarin een jampotje (een potje van Zonnatura jam past heel mooi in de grote pot).

Bergkristal / hematiet

Een veilige methode voor alle edelstenen is een badje van hematietsplit om te ontladen/reinigen en daarna een badje van bergkristalsplit om op te laden. Leg ze eerst een dagje in een bakje hematietsplit om te ontladen en daarna een dagje in het bergkristalsplit om weer nieuwe energie op te doen.

Geschikt voor alle edelstenen. Wel af en toe het split reinigen om de werking te behouden, bijvoorbeeld na elke 4 of 5 keer. Hematiet bevat ijzer en zou kunnen roesten, dus reinig dat voor de zekerheid op een droge manier.

Bergkristal- of amethist cluster

Je kunt edelstenen ook reinigen door ze op een groot bergkristal- of amethistcluster te leggen. Na een dagje zijn ze dan gereinigd en opgeladen, maar het kan zijn dat een ernstig vervuilde steen wat langer nodig heeft.

Ook hier geldt dat je het cluster zelf regelmatig moet reinigen om de zuiverende werking te behouden.

Zout

Soms kom je dit wel eens als tip tegen. Zeezout is reinigend en wordt gebruikt als bescherming tegen negatieve energie, maar ik zou er nooit edelstenen direct in leggen. Wat wel kan is je edelsteen in een schaaltje en dat in het zeezout (of Himalayazout) zetten, dan weet je zeker dat hij niet aangetast wordt. Dek voor de zekerheid het schaaltje af met folie zodat er niet toch per ongeluk zout bij komt. Vooral opaal is gevoelig voor zout omdat het water bevat, en zo zijn er nog wel een paar stenen die lelijk worden als er vocht aan onttrokken wordt. Alleen gebruiken als je echt zeker weet dat het geen kwaad kan. .

Een andere mogelijkheid is water met ongeveer 2 eetlepels zeezout/Himalayazout, maar ook dan zou ik de edelsteen in een glas, schaaltje of liefst een afgesloten potje doen zodat hij niet direct in aanraking met het zout komt.

Geluid

Mocht je in het bezit zijn van een kristallen klankschaal, dan kun je het geluid daarvan ook gebruiken om je edelstenen te reinigen. Door de trilling wordt de negatieve energie losgemaakt en je edelsteen weer voorzien van nieuwe energie. Andere klankschalen werken misschien ook wel, dat zou je uit kunnen proberen. Ook een stemvork heeft een harmoniserende werking, als je die hebt kun je hem ook gebruiken voor het reinigen en opladen.

Zilvervliesrijst

Deze was helemaal nieuw voor me. Nog nooit van gehoord. Ik kwam hem tegen op een Engelstalige site, en er werd bij vermeld dat het één van de favoriete methoden was van de schrijfster. Een beetje googlen leverde op dat het een methode is die best veel toegepast wordt.

Leg je steen in een schaaltje zilvervliesrijst, en bedek hem helemaal. Daarna laat je het ongeveer 24 uur staan. Het spreekt vanzelf dat de rijst daarna niet meer geschikt is voor consumptie, want die heeft de negatieve energie van de steen opgenomen en dat wil je natuurlijk niet binnenkrijgen.

Pas ook hier op voor stenen die lelijk worden als er vocht aan onttrokken wordt. Rijst neemt vocht op. Doe maar eens een paar korreltjes rijst in je zoutvaatje, dan heb je nooit meer klontjes.

Wit licht / visualitatie / Reiki

Als je goed bent met visualisatie kun je een edelsteen vastpakken en visualiseren dat hij met wit licht omringd wordt en erdoor gereinigd wordt. Of je reinigt hem met Reiki-symbolen of door de steen vast te houden en Reiki te geven.

Dit zijn echt methoden die je moeten liggen. Als je niets hebt met visualiseren, Reiki of wit licht en het maar een zweverig idee vindt, dan zul je hem niet gebruiken, maar als je er wel iets mee hebt, dan is dit een mooie methode om te gebruiken, simpelweg omdat je er geen hulpmiddelen mee hebt en hij veilig is voor alle stenen.

Essentiële olieën

Bij deze methode gebruik je water met een drupje of 2 etherische olie. Aanbevolen worden:

Citroen: heeft een zuiverend effect
Jeneverbes: helpt met het loslaten van negatieve energie
Lavender: kalmerend en geeft evenwicht, te gebruiken als je een edelsteen voor intens emotioneel werk gebruikt hebt.

Ook hier geldt dat je uit moet kijken met stenen die niet tegen water kunnen. Als je deze methode wilt uitproberen is de glas-in-glas methode het veiligst.

Seleniet

Je kunt edelstenen ook reinigen op een selenietschijf of staaf, of er een seleniet theelichtje voor gebruiken als ze klein genoeg zijn om in het gat te passen. Er werd wel bij vermeld dat seleniet soms lelijk wordt doordat het de negatieve energieën transformeert, dus gebruik een stuk seleniet waar je niet al te zeer aan gehecht bent.

Geschikt voor alle stenen, mits je seleniet groot genoeg is.

Piramide-energie

Een piramide kun je o.a. gebruiken om edelstenen te reinigen en op te laden. Er zijn verschillende exemplaren op de markt, die van mij is een open vorm van messing staafjes, maar ze zijn er ook als dichte piramide van mdf.

Leg de steen hiervoor 24 uur op 1/3 hoogte in de piramide en hij is weer helemaal schoon en opgeladen. De piramide concentreert door zijn vorm energie op een bepaalde plek. Belangrijk is dat je hem goed uitlijnt en één van de zijden precies noord-zuid staat.

Scroll naar boven