Korte beschrijvingen edelstenen

Verschillende edelsteen schijven, o.a. tijgeroog, fluoriet en labradoriet

Door te klikken op een link in onderstaande tabel wordt je naar de beschrijving van je keuze gebracht.

Als je dan daarna wilt zien welke artikelen er van die steensoort beschikbaar zijn in de webwinkel, dan kun je op de naam van de edelsteen klikken om ze daar te bekijken.

Agaat-Aventurijn

Agaat

Aktinolietkwarts

Amazoniet

Amethist

Amethistkwarts

Ametrien

Angeliet

Angel aura kwarts

Apatiet

Aquamarijn

Aragoniet

Aragoniet

Astrofylliet

Aventurijn

Azuriet-Malachiet

Bergkristal-Dumortieriet

Bergkristal

Borniet

Bronziet

Calciet

Carneool

Celestien

Chalcedoon

Charoiet

Chrysocolla

Chrysopraas

Citrien

Dumortieriet

Fluoriet-Lapis Lazuli

Fluoriet

Girasolkwarts

Goudsteen

Granaat

Heliotroop

Hematiet

Hemimorfiet

Ioliet

Jade

Jaspis brecci / poppy jaspis

Kyaniet

Labradoriet

Lapis Lazuli

Lavendelkwarts-Pyriet

Lavendelkwarts

Lepidoliet

Maansteen

Malachiet

Mookaiet

Mosagaat

Obsidiaan

Onyx

Opaalkwarts

Pietersiet

Pyriet

Rhodoscrosiet-Sodaliet

Rhodocrosiet

Rhodoniet

Robijn

Rode Jaspis

Rookkwarts

Rozekwarts

Rutielkwarts

Saffier, blauw

Sardonyx

Scoleciet

Seleniet

Serafiniet

Serpentijn

Smaragd

Sodaliet

Sugiliet-Zwarte toermalijn

Sugiliet

Tanzaniet

Tijgeroog

Toermalijnkwarts

Topaas, blauw

Unakiet

Valkenoog

Versteend hout

zonnesteen

Zwarte toermalijn

Agaat-Aventurijn

Agaat

Agaat is een algemeen bruikbare steen, waarvan vele varianten beschikbaar zijn, die soms naast een algemene werking ook een aanvullende werking hebben.
In het algemeen zorgen agaten voor evenwicht en stabiliteit, kalmeren ze lichaam en geest en versterken ze het zelfvertrouwen. Ze geven een gevoel van lichamelijke en
emotionele veiligheid en stimuleren de ontwikkeling. De aura en chakra’s worden in balans gebracht. Rustig gelijnde agaten brengen rust in het denken,
grillig gelijnde doorbreken rechtlijnigheid.

Aktinolietkwarts

Aktinolietkwarts helpt je met het vergroten van je zelfvertrouwen, het helpt je alles op een rijtje te zetten, je richting te bepalen, beslissingen te nemen en
datgene wat je ontgroeid bent los te laten. Het is een steen die op het gemakje werkt, dus je kunt hem gerust langere tijd dragen. Lichamelijk kan hij ondersteunen
bij het ontgiften van lever en nieren.

Amazoniet

Amazoniet beschermt, kalmeert en helpt je je goed te uiten. Hij zorgt ervoor dat je makkelijker onderscheid kunt maken tussen binnenkomende prikkels. Daarnaast heeft hij ook een kalmerende werking op de huid en kan hij helpen bij huidklachten. Het is een zacht werkende steen die goed bij de meeste mensen past.

Amethist

Amethist is een reinigende steen, die evenwicht geeft in je aura. Ze activeert het kruinchakra, stimuleert je intuïtie en is kalmerend. Onder je kussen kan amethist helpen bij slapeloosheid. Op je keel gedragen stimuleert ze ook het keelchakra.

Amethist bevat mangaan en verbleekt in het zonlicht. Je mag hem wel in de zon opladen, maar dan onder een doekje, zodat ze haar kleur behoudt.

Amethistkwarts

Amethistkwarts is een reinigende steen, die evenwicht geeft in je aura. Ze activeert het kruinchakra, stimuleert je intuïtie en is kalmerend. Onder je kussen kan amethist helpen bij slapeloosheid. Op je keel gedragen stimuleert ze ook het keelchakra. Ze werkt iets zachter dan amethist.

Amethistkwarts bevat mangaan en verbleekt in het zonlicht. Je mag hem wel in de zon opladen, maar dan onder een doekje, zodat hij zijn kleur behoudt.

Ametrien

Ametrien is een diep reinigende steen, hij beschermt tegen negatieve energie van buitenaf, geeft energie, lost blokkades op en verdrijft negativiteit. Het is een steen die je voor langere tijd kunt dragen. De gecombineerde werking van Citrien en Amethist geeft je een blij ontspannen gevoel en een rustig hoofd. Door die rust kunnen inzichten over bijvoorbeeld langlopende kwesties makkelijker ‘gehoord’ worden. Ook kun je je beter focussen tijdens meditatie en neem je makkelijker op wat je leest. Hij helpt je vooroordelen te laten vallen door je bewust te maken van wat je gemeen hebt.

Ametrien bevat mangaan en verkleurt in het zonlicht. Je kunt je hanger opladen in het zonlicht, maar dan bijvoorbeeld in een washandje of onder een doekje. Een andere manier is gebruik maken van ontladen in een hematiet-badje en opladen in een bergkristal- badje.

Angeliet

Angeliet geeft vrede en rust, en helpt je je innerlijke waarnemingen te verscherpen. Hij bevordert ook contact met engelen, en hoewel je dat al zou kunnen denken vanwege de naam schijnt hij naar de vriendin van de ontdekker genoemd te zijn. Mooi toeval zou je kunnen zeggen ;). Angeliet helpt je je waarheid uit te spreken, het verlicht geestelijke pijn, helpt je mededogen te hebben en je oordeel los te laten. Hierdoor kun je dingen beter accepteren, vooral als je er toch geen verandering in kan brengen. Het geeft je minder het gevoel dat je tegen de stroom inroeit.

Een ander aspect van angeliet is dat het kan helpen de vloeistofbalans in je lichaam te herstellen. Al met al een zachte energie die je helpt je af te stemmen en je waarnemingen te verscherpen zonder dat je daarbij het contact met de realiteit te verliest. Oftewel in hogere sferen komen en tegelijkertijd wel met beide voetjes op de grond blijven staan 😉

Angel aura kwarts

Angel aura kwarts is bergkristal dat onder hoge druk in een laboratorium verbonden is met zilver en platina. Hierdoor worden de eigenschappen van alle 3 de materialen verenigd.

Het geeft vooral vreugde en sereniteit en is een goed meditatiesteen omdat hij je in een diepe meditatieve stemming kan helpen komen. Zo word je je meer bewust van je omgeving en sta je zo af en toe eens stil om de schoonheid om je heen te bewonderen.

Angel aura kwarts is ook een aurareiniger die energetisch ontgift, je energieveld harmoniseert en herstelt en je dat helpt loslaten wat je niet langer dient.

Op het keelchakra gedragen bevordert het liefdevolle communicatie.

Apatiet

Apatiet helpt je gemotiveerd te blijven en helpt je energie- reserves aan te leggen. Blauw apatiet stimuleert je keelchakra en helpt je je te uiten en beter te communiceren of dat nu 1-op- 1 is of als spreker voor een groep. Het kan een goede invloed hebben op botten en celvorming, stimuleert de opname van calcium. Geeft evenwicht tussen je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Groen apatiet geeft harmonie, vrede en acceptatie van jezelf en alles om je heen.

Aquamarijn

Aquamarijn kalmeert en vermindert stress. Hij helpt je de verantwoording voor jezelf te nemen, toleranter te zijn en oordelen achterwege te laten. Hij verlicht angsten en vergroot je gevoeligheid, waarbij hij je tegelijkertijd helpt de informatie die binnenkomt te filteren. Hij werkt vooral op het keelchakra, waar hij blokkades weghaalt en je helpt je beter te uiten. Lichamelijk gezien heeft het een reinigende werking en kan hij behulpzaam zijn bij een overactief immuunsysteem, zoals bijvoorbeeld bij hooikoorts.

Aragoniet

Aragoniet helpt je lekker in je vel te zitten en je met de aarde te verbinden. Het geeft flexibiliteit en maakt verdraagzaam, helpt je te concentreren en een praktische kijk op zaken te hebben. Het stabiliseert te snelle ontwikkelingen op spiritueel, maar ook op lichamelijk gebied.

Aragoniet versterkt het immuunsysteem en kan helpen bij spijsverteringsproblemen.

Astrofylliet

Astrofylliet helpt je in je ontwikkeling, met name jezelf vanaf een afstand objectief bekijken en je aanmoedigen dat wat betreft je ontwikkeling er geen grenzen zijn.
The sky is the limit. Kan helpen bij dromen en uittredingen, helpt je achterhaalde zaken te verwijderen en toont je de weg voorwaarts.

Je hebt een keuze, als er ergens een deur dichtgaat, betekent het dat er ergens anders een deur of raam voor je openstaat.

Aventurijn

Aventurijn is een zacht werkende steen die je emoties in evenwicht brengt. Daarnaast werkt hij op het hartchakra en brengt daar evenwicht door blokkades zachtjes op te lossen en je te beschermen tegen het weghalen van je hartenergie door anderen. Ook lost hij negatieve gedachten en emoties op, oftewel rust in je hoofd en een ontspannen gevoel, wat een gunstig effect kan hebben op irritaties die via de huid naar buiten komen.

Oranje aventurijn werkt naast de algemene werking activerend en verwarmend en heeft een binding met het tweede chakra. Hij maakt vrolijker en zelfstandiger. Deze variant wordt ook wel rode aventurijn genoemd, in principe is hij bruinrood, wat de oranje kleur verklaart bij deze lichtere variant.

Azuriet-Malachiet

Azuriet-Malachiet helpt je je open te stellen en meer belangstelling te hebben voor je omgeving en de mensen om je heen. Het helpt je ook om onderdrukte emoties naar boven te halen en ze te verwerken. Hierdoor kom je emotioneel beter in evenwicht, vooral in situaties dat je jezelf niet kunt of kon zijn.

Azuriet-Malachiet geeft evenwicht tussen verstand en gevoel en helpt je je emoties waar te nemen en onder ogen te zien. Het helpt ook bij visualiseren, opent het derde oog en is een krachtige geleider van energie.

Bergkristal-Dumortieriet

Bergkristal

Bergkristal is een reinigende steen, die opruiming houdt in je energie-systeem en het daarna voorziet van nieuwe energie. Hij laat oude energie wegstromen zodat
er plaats komt voor nieuwe energie. En dat merk je, het wordt rustiger in je hoofd en je krijgt een heldere kijk op situaties. Hij werkt op alle chakra’s
en brengt ze in evenwicht.

Borniet

Borniet helpt je herinneren wat vreugde ook al weer is. Het helpt je de vreugde in elk moment te ontdekken, en de wetenschap dat alles zijn doel en nut heeft en
alles goed is zoals het is. Het bevordert onderscheid tussen positief en negatief en laat je goed het verschil zien. Het heeft een sterke helende werking en is
in staat de chakra’s op een lijn te zetten wanneer het op een willekeurig chakra gelegd wordt. Het heeft dan evengoed effect op de andere 6.

Ik kwam ook een tip tegen dat hij kan helpen met het zuur-basen evenwicht in het lichaam, maar heb het nog niet uitgeprobeerd. Boven de navel verlaagt hij de
zuurgraad, eronder verlaagt hij de alkaliniteit. Wel een doekje onder leggen als je hem oplegt, vanwege het afgeven.

Bronziet

Bronziet werkt beschermend en aardend. Het helpt je je hoofd koel te houden als je je overgeleverd voelt aan een situatie waar je geen invloed op hebt.
Zonder te oordelenhelpt hij je de belangrijkste keuze te zien en ernaar te handelen. Het helpt je vriendelijk en beleefd, maar heel beslist, aan te geven wat je wilt.
Rustige assertieve energie.

Calciet

Calcieten werken superzacht en zijn daardoor voor veel mensen geschikt. Oranje calciet brengt letterlijk het zonnetje in huis en helpt je het leven
positiever in te zien en er weer van te leren genieten.

Blauwe calciet helpt je als de woorden letterlijk in je keel blijven hangen als je je gevoelens uit wil spreken. Een stukje ruwe calciet
elke dag opleggen helpt je de rust te vinden je uit te spreken.

Mangano calciet heeft een liefdevolle zachte energie die weerstand rustig maar vastbesloten opruimt. Het bevordert zelfacceptatie en je gevoel van eigenwaarde,
helpt je te vergeven en ruimt angst en verdriet op die je vast doen zitten in het verleden. Het brengt onvoorwaardelijke liefde en kan behulpzaam zijn bij het
verwerken van een trauma.

Op lichamelijk vlak kan calciet helpen bij het herstellen van het evenwicht in de lichaamsvloeistoffen, met name het zuur/basen evenwicht, waardoor je het zou kunnen
gebruiken als ondersteuning bij een basisch dieet om verzuring tegen te gaan.

Carneool

Carneool is een verwarmende steen en hoort bij het 2e chakra. Op de keel gedragen vergroot ze het zelfvertrouwen. Ze brengt warmte en positiviteit en verdrijft
wrokgevoelens en jaloezie, zowel die van jezelf als van anderen. Op zich een vrolijke steen die levenslustig en ondernemend maakt, en voor de meeste mensen geschikt
is, maar die gemeden dient te worden als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Celestien

Celestien wordt ook wel celestiet of coelestien genoemd. Het is een steen die je verbindt met de energie van engelen en die je helpt te beseffen dat je deel uitmaakt
van een groter geheel. Hij straalt rust en vrede uit en helpt je vertrouwen te hebben in de wijsheid van het universum. Regelmatig met celestien mediteren ondersteunt
je spirituele ontwikkeling.

Celestien werkt op alle chakra’s maar vooral op het keelchakra. Deze energie helpt je bij het goed onder woorden brengen van je gedachten en kan je behulpzaam zijn
bij het spreken in het openbaar. Celestien verheldert ook de geest, waardoor je je beter kunt focussen. Op een tafel waar veel gesprekken
plaatsvinden helpt een celestiencluster om harmonie en ruimte voor onderhandeling te scheppen.

Verder heeft celestien een sterk helende werking die je behulpzaam kan zijn bij pijn en gespannen spieren. Hij werkt ontgiftend en verzachtend.

niet in de zon zetten, dan vervaagt de kleur.

Chalcedoon

Chalcedoon is een steen die heel rustig en zacht werkt en emoties in evenwicht brengt. Daardoor is hij heel goed geschikt voor mensen die snel gekwetst zijn of
driftig reageren. Het is een troostende steen die ook heel goed geschikt is voor kinderen om hen te ondersteunen in hun emotionele ontwikkeling.

Charoiet

Charoiet helpt je daadkrachtig te zijn en om te gaan met diepgaande veranderingen in je leven. Het helpt weerstand te overwinnen en helpt je die berg te lijf te
gaan als iets zich opgestapeld heeft en je ziet er tegenop om er aan te beginnen. Hij geeft rust in je hoofd waardoor je beter overzicht hebt en minder gevoelig wordt
voor stress en piekeren. Helpt je de knoop door te hakken als je een belangrijke beslissing moet nemen, maakt je opmerkzaam, ook naar jezelf toe en helpt je om je los te maken van overheersing van anderen, en kan helpen bij dwangmatige handelingen.

Charoiet stimuleert liefde en zet negatieve energie om in helende energie. Het geeft energie en ondersteunt ontgifting van lichaam en geest.

Chrysocolla

Chrysocolla helpt je om je hoofd koel te houden en je kalmer en neutraler op te stellen. Ook helpt het je evenwichtig te zijn en je op je doel te blijven focussen.
Het kan een positief effect hebben op de schildklier en op spijsverteringsstoornissen die door stress zijn veroorzaakt.

Chrysopraas

Chrysopraas is de groene variant van chalcedoon. De groene kleur ontstaat door het element nikkel. Hij helpt je te beseffen dat je deel uitmaakt van een groter
geheel en helpt je opmerkzaam te zijn op de kleine signalen die het leven je soms geeft.

Het helpt onafhankelijk te zijn van de aandacht en liefde van anderen, en laat zien dat je die in jezelf kunt vinden, zodat je tevredener met jezelf wordt.
Hierdoor kunnen problemen die met deze thema’s te maken hebben verminderen. Ook krijg je een zuiverder blik op je eigen motieven, wat een gunstige invloed heeft
op het loslaten van ingesleten gedachten- en gedragspatronen.

Op lichamelijk niveau helpt Chrysopraas je lichaam te ontgiften en te ontslakken.

Citrien

Citrien is een lichte zonnige steen die je helpt om het leven zonniger te zien. Hij maakt opgewekter, levenslustiger, verwarmt en stimuleert je creativiteit. Ook helpt hij je met je concentratie als je moeite hebt je te focussen. Het is een reinigende steen die vooral goed werkt op je 2e chakra (heiligbeenchakra) en 3e chakra (zonnevlecht). Deze worden gereinigd en in balans gebracht.

Dumortieriet

Dumortieriet is een steen die je helpt om het leven van de positieve kant te zien. Hij maakt optimistisch en geeft moed, ook als het moeilijk wordt en helpt je
de touwtjes in handen te houden.

Mentaal kan het helpen dwangmatige gedragspatronen te ontdekken en te doorbreken. Lichamelijk kan het huidirritaties verzachten die ontstaan zijn door van buiten
komende stoffen of straling en kan gunstig werken op de darmen. Het kan lange tijd gedragen worden.

Fluoriet-Lapis Lazuli

Fluoriet

Fluoriet helpt je je leven in eigen hand te nemen en zelf te vormen. Het maakt je bewust waar je je door anderen laat leiden en helpt je die invloeden kwijt te raken.
Het maakt je bewust van onderdrukte gevoelens en helpt die langzaam naar boven te laten komen. Hij geeft evenwicht en structuur, helpt je alles op een rij te zetten en
verbanden te leggen.

Goudsteen

Goudsteen is een synthetische steen, wat je meteen doet denken aan namaak. Als je kleding gemaakt is van een synthetische stof is dat geen natuurlijk materiaal.
Bij edelstenen ligt dat anders. Een synthetische steen is een edelsteen die met een beetje hulp gemaakt is van natuurlijk materiaal. Vergelijk het met viscose,
dat is gemaakt van boomschors, of met bamboevezels die tot kleding verwerkt zijn. Is het materiaal niet natuurlijk, dan zou zo’n steen imitatie heten.
De legende gaat dat het om een alchemie-experiment van Italiaanse monniken die in 1590 goud probeerden te maken, maar de andere versie is dat het in Venetië
is ontdekt en glas met koper is. De werking is afkomstig van het koper in de steen.

Hij geeft energie, en vrolijkt je op, zodat je een positievere kijk op de wereld krijgt. In dat kader is hij goed geschikt als ondersteuning bij een behandeling
voor depressie. Niet als vervanging van reguliere medicijnen, maar als steuntje in de rug.

Girasolkwarts

Girasolkwarts is bergkristal dat vertroebeld is door water. Het geeft opheldering en bevordert zelfstandigheid. Je denkt helderder en hebt meer overzicht doordat je meer controle hebt over je gevoelens en impulsen.

Het heeft een zachte, maar krachtige energie die je ook kan helpen bij meditatie, visualisatie en het verwerken van dingen in dromen.

Werkt het best door het vast te houden in plaats van op te leggen. Girasolkwarts kan mensen die wat weerstand hebben helpen zich open te stellen voor een energetische behandeling als ze de steen voor de behandeling een kwartiertje vasthouden.

Niet te verwarren met girasol, wat een variant van vuuropaal is. De namen girasol en girasolkwarts worden soms door elkaar gebruikt. Girasol is een opaal-chalcedoon mengsel.

Granaat

Granaat aardt, geeft energie, (wils)kracht, vitaliteit, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen, balanceert je basischakra en stimuleert je om naar je gedachten en gevoelens te handelen. Het bevordert liefde, passie, toewijding en loyaliteit.

Heliotroop

Heliotroop wordt ook wel bloedsteen genoemd. Er is een rijke overlevering over de helende kracht van deze steen. Al in de middeleeuwen werd hij
gebruikt bij infecties, ontstekingen en vergiftigingen. Hij versterkt het immuunsysteem, maakt geduldig en geeft nieuwe energie bij uitputting en vermoeidheid.

Heliotroop helpt je om overeind te blijven bij onvoorziene gebeurtenissen, beschermt en helpt je grenzen te stellen.

Als je het wilt gebruiken om je immuunsysteem te ondersteunen dan kun je hem op je thymusklier (tussen hart en keel ) leggen of dragen.

Hematiet

Hematiet maakt je sterk en geduldig. Hij aardt zonder al te veel te activeren, versterkt je wilskracht en zelfvertrouwen. Lichamelijk heeft hij een stabiliserende
werking op de gezondheid doordat hij de zuurstofvoorziening verbetert. NIET DRAGEN BIJ ONTSTEKINGEN, die kunnen erdoor worden verhevigd!

Hemimorfiet

Hemimorfiet geeft energie en helpt je de dingen van de goede kant te bekijken. Het geeft zelfinzicht waardoor je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven op
kunt pakken en verder kunt groeien.

Ioliet

Ioliet verheldert je gedachten, geeft je energieveld nieuwe energie en brengt het op 1 lijn. Het kan je helpen verslavingen op te heffen en meer jezelf te zijn,
bevrijd van verwachtingen van mensen om je heen.
Het moedigt je aan verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen en helpt je onderlinge afhankelijkheid in relaties te overwinnen.

Lichamelijk kan ioliet en gunstig effect hebben om je weerstand en helpt het ontgiften.

Jade

Jade kan zowel jadeïet als nefriet zijn, maar nefriet komt veruit het meeste voor. Het bevordert je ontwikkeling en helpt je te erkennen dat je een geestelijk wezen
bent. Het schept evenwicht, maakt je rustiger als je druk bent en actiever als je traagheid ervaart. Het stimuleert ideeën en daden en helpt je je beslissingen om te
zetten in daden. Het kan ook helpen bij het in evenwicht brengen van de zuren/basen verhouding in je lichaam.

Jaspis brecci / poppy jaspis

Jaspis brecci en poppy jaspis zijn beide jaspis soorten met rood op een zwarte achtergrond, met hier en daar wat witte/doorzichtige kristal-inslutingen. Bij jaspis brecci zijn de rode stukjes hoekiger en onregelmatiger, poppy jaspis heeft rondere vormen op een zwarte achtergrond en wordt soms ogenjaspis genoemd. Dat is wat verwarrend omdat oceaan jaspis ook zo genoemd wordt.

De werking is vergelijkbaar, waarbij stenen met meer zwart sterker aardend werken.

Ze werken op het eerste en tweede chakra en geven kracht en vitaliteit, reinigen de aura en weren negativiteit.

Het is een rustige en koesterende energie die ontgiftend en aardend werkt. Als je je overweldigd voelt als je zaken moet organiseren/opruimen, dan helpt het je focussen en je gedachten als het waren bij elkaar rapen tot een samenhangend geheel, waardoor je beter na kunt denken en de oplossing beter kunt vinden.

Kyaniet

Kyaniet kan helpen om je energiesysteem te herstellen. In je lichaam heb je allerlei energiebanen, meridianen, die door de energie van kyaniet gereinigd en hersteld
worden.

Geestelijk helpt kyaniet je met het spreken van de waarheid en het doorbreken van angsten en blokkades. Het gaat er dwars doorheen en helpt je helder te denken en
de verbinding tussen oorzaak en gevolg te doorgronden.

Lichamelijk kan kyaniet een gunstige invloed hebben op spieren, urinewegen, koorts, schildklier, bijnieren, keel en hersenen. Het kan helpen bij een verhoogde bloeddruk
en infecties. Ook gewichtsverlies wordt als gunstige werking genoemd.

Blauw kyaniet kan nuttig zijn voor zangers en sprekers vanwege de werking op het keelgebied, en kyaniet met zwart erin heeft een extra aardende werking die prettig kan
zijn als je de steen gebruikt om mee te mediteren.

Kyaniet neemt geen negativiteit op en hoeft niet gereinigd te worden. Opladen is natuurlijk wel prettig, dus zo af en toe verwennen met een nachtje in het maanlicht of
in een badje bergkristal mag altijd.

Labradoriet

Labradoriet kan zo op het eerste gezicht een onopvallend uiterlijk hebben, tot je hem beweegt en het licht erop valt. Dan blijken er ineens iriserende vlekjes in te
zitten, groen, blauw, geel, zelfs paars komt voor. Labradoriet is een heel krachtige aurabeschermer die voorkomt dat zware energie in je aura blijft hangen.
Hij aardt je en houdt je ook in je lichaam als je de neiging hebt omhoog te vluchten. Verder haalt hij verborgen talenten naar boven, net als zijn kleuren die pas
tevoorschijn komen als het licht erop valt of je hem onder een hoek bekijkt.

Lapis Lazuli

Lapis lazuli is een beschermende steen die je helpt met het verminderen van de effecten van stress. Hij helpt je met het in evenwicht brengen van je keelchakra,
oftewel je goed uiten. Hij moedigt je aan je leven in eigen hand te nemen, je geen slachtoffer meer te voelen, stimuleert je zelfbewustzijn en helpt je de waarheid
onder ogen te zien en haar lessen te aanvaarden zonder slachtoffergevoel.

Lavendelkwarts-Pyriet

Lavendelkwarts

Lavendelkwarts is een variant van rozekwarts, als je ze naast elkaar houdt zie je dat de lavendelkwarts een meer paarsige kleur heeft. Dat komt doordat
het naast rozekwarts ook dumortieriet bevat. Door deze combinatie wordt de trilling van rozekwarts verhoogd, waardoor het ook spirituele liefde en een verbintenis
met de wereld om je heen stimuleert. Verder ontspant het, lost blokkades in het hartchakra op en versterkt intuïtieve communicatie, oftewel helder horen, zien,
voelen etc.

Lavendelkwarts bevat mangaan en verliest haar kleur als ze te lang in de zon ligt. Als je haar wilt opladen in het zonlicht of maanlicht, leg er dan een doekje over.
De energie komt dan evengoed binnen, en de kleur blijft behouden.

Lepidoliet

Lepidoliet kan gebruikt worden voor het zuiveren van electromagnetische vervuiling. Je kunt het bijvoorbeeld op een computer leggen, of bij je tv. Ik kende die
toepassing niet en heb het met een pendel uitgemeten. Het viel me tegen hoeveel straling er nog af kwam, en de pendel vloog hard in het rond. Toen ik een brok op de
computerkast gelegd had werden de cirkels steeds kleiner tot de pendel uiteindelijk stil hing. Als je het bij je draagt beschermt het je continue.

Verder verjaagt lepidoliet negativiteit en activeert en opent het de chakra’s van de keel, het hart, het derde oog en de kruin. Het heft blokkades op en helpt je
realiseren dat je een onderdeel bent van een veel groter geheel. Het helpt blokkades op te heffen op de plek waar je het oplegt, kan allergieën verlichten,
versterkt het immuunsysteem en kan als elixer erg geschikt zijn tijdens de menopauze.

Maansteen

Maansteen is een zachte steen die je in contact met je gevoel brengt. Ze helpt je ontspannen en brengt evenwicht tussen voelen en denken. Ook helpt ze je
minder geregeerd te worden door je gevoelens, als de schaal een beetje te ver naar die kant is doorgeslagen. Als je je vrouwelijke kant wilt (her?)ontdekken
draag dan eens een poosje een maansteen.

Malachiet

Malachiet is een steen waar je heel veel kanten mee op kunt, maar die misschien ondersteuning nodig heeft van een andere steen. Hij brengt boven tafel wat je
geestelijke groei belemmert, laat zien wat de kern van het probleem is doordat hij je intuïtie en inzicht versterkt. Op de zonnevlecht kan hij helpen met het
oplossen van trauma en verdriet, omdat hij negatieve emoties oplost. De Kristallengids wijdt er 3 kantjes aan, dus er valt behoorlijk wat over te vertellen.

Let goed op de belijning, een grillige belijning is goed om iets te doorbreken en de energie weer op gang te brengen, een rustige belijning geeft structuur en houvast.

Een belangrijke waarschuwing die erbij staat is dat hij lichte hartkloppingen zou kunnen veroorzaken, mocht dat gebeuren haal hem dan meteen weg en gebruik
rozenkwarts of rhodoniet.

Malachiet is een vrij zachte steen die makkelijk beschadigd kan raken. Reinig hem daarom nooit in zout en vermijd stoten.

Mookaiet

Mookaiet is een jaspisvariant die in Australië gevonden wordt, een combinatie van gele en rode jaspis. Het is een steen die kracht geeft, die stimuleert,
maar ook beschermt en rust geeft. Hij maakt beweeglijk en flexibel, geestelijk gezien en helpt je de dingen van verschillende kanten te bekijken terwijl je toch
vrij makkelijk de best passende oplossing eruit kunt halen.

Lichamelijk gezien versterkt mookaiet het immuunsysteem en helpt het bij bloedzuivering. Het is een steen die langzaam werkt en voor langere tijd gedragen dient
te worden om zich volledig te kunnen ontplooien.

Mosagaat

Mosagaat is een steen die helderheid geeft, en die je zelfrespect versterkt. Hij haalt positieve karaktertrekken naar boven en vermindert angst. Verder helpt hij
bij communicatie en geeft hij evenwicht.

Obsidiaan

Obsidiaan is een krachtige steen, die snel en doeltreffend werkt. De zwarte variant werkt hierbij het sterkst, die kun je beter alleen onder begeleiding gebruiken, want hij kan erg confronterend zijn en je met je neus op je angsten en onhebbelijkheden drukken, die je dan wel aan moet pakken om de rust in jezelf weer terug te vinden. Ook kan hij herinneringen en trauma ophalen die zo diep weggestopt zitten dat je geen idee hebt dat ze er zitten, vandaar de nadruk op begeleiding bij het gebruik van deze steen. Hij is heel waardevol en kan je goed helpen, maar gaat wel met een grote botte bijl te werk.

Mahonie obsidiaan heeft een zachtere energie, beschermt je en geeft je kracht. Hij zet je stevig op de aarde en helpt je in je groeiproces. Hij verstevigt de aura
en heeft een goede invloed op op je 2e chakra (heiligbeen) en 3e chakra (zonnevlecht).

Sneeuwvlok obsidiaan kalmeert en verzacht en brengt je in een soort meditatieve stemming waarin je ingesleten gedragspatronen onder ogen kunt zien, maar zonder te oordelen, je hecht evenveel waarde aan fouten als aan successen. Hij brengt lichaam, geest en ziel in evenwicht en is aardend.

Goud obsidiaan werkt voornamelijk op de zonnevlecht en activeert de hogere wil (wil van je ziel/hoger zelf in tegenstelling tot de wil van je ego), weert negativiteit en beschermt je als iemand macht over je uit wil oefenen. Het helpt je je persoonlijke macht te herwinnen en helpt je te helen van de gevolgen van machtsmisbruik op allerlei vlakken. Dit is niet zozeer doordat zelf het een helende werking heeft, het is meer dat het je de weg wijst naar manieren om te helen.
Ook helpt goud obsidiaan je je eigen unieke vaardigheden en verborgen talenten te ontdekken. Als geen ander helpt het je door te dringen tot de kern van een probleem.

Obsidiaan kun je beter niet te lang dragen. Ten eerste omdat het krachtig en snel werkt en je daarna tijd nodig hebt om te verwerken wat bovengehaald is, ten tweede zou het eenzaamheid en isolement kunnen versterken doordat je enorm op jezelf teruggeworpen en naar binnen getrokken wordt, en dan wordt het voordeel van de meditatieve stemming juist een nadeel. Desondanks een heel nuttige steen om zo af en toe een poosje te dragen om nieuwe inzichten op te doen.

Onyx

Onyx in verkrijgbaar in verschillende kleuren, van zwart, grijs en wit tot bruin, geel en rood. Het geeft kracht en ondersteunt je in moeilijke situaties en
periodes van stress. Het zorgt ervoor dat je de beschikking houdt over je energie en die goed kunt richten. Het verbetert je zelfvertrouwen en geeft je meer
zelfbeheersing. Het is een geestelijk versterkende steen die zorgen en angsten verlicht, en je helpt bij het nemen van wijze beslissingen. Lichamelijk helpt hij je de
energieën op te nemen die je voor genezing nodig hebt, en kan hij een gunstige werking hebben op het gebit, de botten, beenmerg, bloedstoornissen en de voeten.

Opaalkwarts

Opaalkwarts, of opaalglas, is synthetisch, dus door de mens gemaakt. Nu wil dat niet meteen zeggen dat het ook alleen maar voor de sier is, het heeft wel degelijk een bepaalde energie en daardoor een bepaalde werking, maar dat is voor ieder voor zich om te bepalen.

Het wordt ook wel opaliet genoemd, maar dat is de naam voor een ondoorzichtige steen uit de opaal-familie.

Uitleg over wat opaalkwarts precies is varieert van gemalen opaal met een hars tot glas met laagjes ijzeroxide ertussen. Wat het ook is, het resultaat is een steen met een hoge energie, die ingezet kan worden als all-round helende steen. Hij werkt op het tweede chakra en helpt daar met het oplossen van doorgegeven blokkades.

Dat zijn blokkades die je meegekregen hebt vanuit je familie, je zou kunnen zeggen de gedragspatronen die ‘in de familie zitten’ en waar je denkt dat je mee moet leren leven. Nee, dat niet, al kan het heel wat werk zijn om ze op te ruimen, zeker als iets heel ver teruggaat.

Daarnaast werkt opaalkwarts ook op het 6e en 7e chakra en activeert deze. Verdere eigenschappen zijn evenwicht in je emoties, ontspanning en een grotere verbondenheid met de natuur en natuurwezens.

Pietersiet

Pietersiet heeft als kernwerking het naar boven halen en uitspreken van alles dat je belemmert in het zien en volgen van je eigen waarheid, gebeurtenissen en
overtuigingen waardoor je het contact met jezelf bent kwijtgeraakt. Het helpt je bevrijden van opgelegde overtuigingen en illusies en helpt je met het versterken
van je intuitie, zodat je beter zicht krijgt op je eigen motieven en die achter de woorden van anderen.

Lichamelijk kan het de hypofyse stimuleren en zorgen voor evenwicht in je stofwisseling. Het reinigt de energiebanen, oftewel meridianen, in je lichaam en geeft ze meer energie.

Pyriet

De voornaamste eigenschap van pyriet is dat het zaken verduidelijkt, het geeft inzicht in jezelf, haalt verborgen herinneringen boven water zodat er openheid en duidelijkheid kan komen en verduidelijkt de oorzaak van ongemakken zodat je er mee aan de slag kunt. Het geeft energie en helpt je concentratie, en is een goede metgezel om op je bureau te zetten.

Het vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde, maar als je karakter al een tikje overheersend is kan het die eigenschap doorslaan en teveel macho-gedrag in de hand werken.

Lichamelijk kan het gunstig werken op je spijsverteringsstelsel, je bloedsomloop, je energie-niveau en je ademhaling.

Rhodocrosiet-Sodaliet

Rhodocrosiet

Rhodocrosiet is brokje lieve zachte energie, dat je helpt om je hart open te stellen en het niet op slot te gooien als je gekwetst zou worden. Ze helpt je
onderdrukte en pijnlijke gevoelens naar boven te halen en ze te verwerken. Waar obsidiaan je met je neus keihard op de pijnlijke punten drukt wijst rhodocrosiet ze
liefdevol, maar vastberaden aan, zodat je een begin kunt maken met het erkennen en accepteren ervan. Ze helpt je jezelf te accepteren, met alle gevoelens en
karaktertrekken die je misschien stiekem afwijst omdat ze onacceptabel zouden zijn.

Rhodocrosiet bevat mangaan en verbleekt in het zonlicht. Je mag hem wel in de zon opladen, maar dan onder een doekje, zodat ze haar kleur behoudt.

Rhodoniet

Rhodoniet is een helende steen voor emotionele wonden en zou ook een gunstige invloed op fysieke wonden kunnen hebben (spoelen met rhodonietwater bijvoorbeeld). Rhodoniet is roze met wat zwart, waardoor hij aardend werkt en tegelijkertijd op het hartchakra werkt. Hij helpt je bij vergeven, je krijgt meer begrip en kunt beter naar beide kanten van een situatie kijken. Verder geeft ook deze steen innerlijke rust. Bij aandoeningen aan het zenuwstelsel zou hij door de kalmerende werking een gunstige werking kunnen hebben, ook al kan hij de aandoeningen op zich niet genezen.

Rhodoniet bevat mangaan en verbleekt in het zonlicht. Je mag hem wel in de zon opladen, maar dan onder een doekje, zodat ze haar kleur behoudt.

Robijn

Robijn geeft je kracht en energie. Hij brengt ook evenwicht, maar kan teveel van het goede zijn als je prikkelbaar of overgevoelig bent. Hij werkt ook op het hartchakra en beschermt je daar tegen negatieve invloeden van buitenaf en het wegtrekken van je hartenergie door anderen. Het is de steen van overvloed en rijkdom.

Op geestelijk niveau verwijdert hij woede en negatieve energie en zorgt hij voor een positieve levensinstelling. Ondanks het stimulerende effect kan robijn ook kalmeren bij hyperactiviteit. Lichamelijk kan hij helpen bij het ongtiften, verlagen van koorts en het stimuleren van bijnieren, voortplantingsorganen en milt.
Robijn in zoisiet tempert de felheid van robijn, activeert het kruinchakra en helpt je inzicht te krijgen in je doel en je lessen. Hij bevordert individualiteit en helpt je tegelijkertijd beseffen dat je deel uitmaakt van een groter geheel.

Op lichamelijk niveau werkt hij ontgiftend en gaat hij verzuring tegen.

Rode Jaspis

Rode jaspis is een steen die beschermt en aardt. Het aarden bestaat er niet alleen uit dat hij je met de voeten op de grond zet, hij helpt je ook wennen aan de energie
van de aarde, zodat je je er meer thuisvoelt. Het is wel een steen die je langere tijd draagt, omdat hij langzaam werkt, wat weer prettig is als je er niet van houdt
om patsboem met de voeten op de aarde geplant te worden en langzaam aan het gevoel wilt wennen. Hij kan ook helpen bij misselijkheid bij zwangerschap. Verder geeft hij
daadkracht en versterkt hij je wilskracht en zelfvertrouwen.

Rookkwarts

Rookkwarts is een steen die aardend werkt, en tegelijkertijd verhelderend, hij helpt je de dingen te zien zoals ze zijn. Door de aardende werking geeft hij
daadkracht en sterkt hij de wilskracht en het (zelf)vertrouwen. Het felle licht van de bergkristal wordt wat getemperd zodat het je niet verblindt en hij houdt
je goed letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond.

Rozekwarts

Rozekwarts is een zachte steen die je helpt ontspannen en je helpt om weer toegang te krijgen tot je gevoel. Het is een steen die voor iedereen wel eens goed is om
te dragen, een liefdevol gevoel zowel voor jezelf als voor de wereld. Voor kinderen helpt hij met groeiprocessen, door ze een veilige basis te bieden.
Een ander aspect is het stimuleren van creativiteit.

Rozekwarts bevat mangaan, wat betekent dat het zijn kleur op den duur verliest als je het lang in de zon laat staan.

Rutielkwarts

Rutielkwarts is bergkristal met titaannaaldjes erin. Het is een aardend kristal dat sombere stemmingen verzacht en angsten, fobieën en bezorgdheid verlicht.
Het helpt goed om weer nieuwe energie op te doen en filtert negatieve energie.

Saffier, blauw

Blauwe saffier helpt je met het focussen van je gedachten op je doel, bevordert het vermogen kritisch te zijn en doelgericht na te denken. Lichamelijk kan het helpen
bij alle genezingsprocessen door je te helpen doelgericht te zijn en op genezing te focussen. Op de keel gedragen helpt helpt het bij het oplossen van frustraties en
om jezelf makkelijker te uiten.

Sardonyx

Sardonyx is een beschermende steen die vriendschap en voorspoed aantrekt. Het versterkt de wilskracht en het karakter, vergroot doorzettingsvermogen en helpt
je onzekerheid te overwinnen. Op lichamelijk gebied kan hij een gunstige invloed hebben op je zintuigen, de lichaamsvloeistoffen, celstofwisseling, het
immuunsysteem en het uitscheiden van afvalstoffen.

Scoleciet

Scoleciet heeft een vredige en kalme energie. Het kan de energie van krachtige stenen verzachten en ze helpen op een dieper niveau te werken. Scoleciet werkt
op het derde oog/zesde chakra en versterkt je intuïtie. Daarnaast opent het het hartchakra en thymuschakra, dat boven het hartchakra ligt. Ook is Scoleciet een
goede steen om bij leggingen voor je kruinchakra te gebruiken. Het activeren van het hart- en thymuschakra helpt je een allesomvattende liefde te voelen en meer
te leven vanuit je hart. Scoleciet heeft een zachte energie, maar werkt desondanks wel krachtig. Doordat het op de bovenste chakra’s werkt kan het zijn dat je je
wat zweverig gaat voelen. Tegenwicht daarvoor is bijvoorbeeld jaspis of zwarte toermalijn, of wat aardende oefeningen doen.

Deze energie leent zich ook goed om mee te mediteren, vanwege het vredige gevoel en het feit dat je intuïtie versterkt wordt.

Door de rust die Scoleciet uitstraalt is het een goede steen om te proberen als je slaapproblemen hebt.

Seleniet

Seleniet heeft een fijne zachte energie, het zorgt voor een rustige vredige sfeer in huis. Het opent de kruinchakra en helpt je verbinding te maken met
engelenenergie. Heel fijn om mee te mediteren of te gebruiken tijdens een behandeling. Het geeft een diepe rust en helpt je inzicht te krijgen in wat er zich in
je onbewuste afspeelt.

Serafiniet

Serafiniet verbindt je met engelenenergie, opent je kruinchakra en heeft een zacht reinigend effect op je hartchakra, waardoor je makkelijker liefde kunt toelaten.
Loslaten en vertrouwen zijn hier sleutelwoorden. Alles is liefde.

Serpentijn

Serpentijn versterkt je gevoel van veiligheid en zekerheid, brengt evenwicht, werkt ontgiftend en helpt je met het stellen van grenzen. Daarnaast herstelt hij evenwicht als je last hebt van stemmingswisselingen en bevordert hij innerlijke rust in het algemeen. Serpentijn wordt ook gebruikt als bescherming tegen negatieve energie.

Groen serpentijn wordt ook wel Chinese jade of New Jade genoemd, omdat de eigenschappen die van jade sterk benaderen. Jade wordt gezien als een steen die geluk en
wijsheid brengt. Hij is verbonden met het hartchakra, verzacht en helpt je liefde te combineren met wijsheid. Hij brengt ook evenwicht en helpt je beslissingen te
nemen en die ook om te zetten in daden. Het verjaagt negativiteit en helpt je zelfstandig te zijn.

Smaragd

Smaragd bevordert geestelijke groei en helpt je tegenslagen te overwinnen zonder dat je de kunst verliest om van het leven te genieten. Het spoort je aan van het leven te genieten
en maakt oprecht en doelgericht. Het brengt helderheid en zorgt dat je geestelijk aanwezig en wakker bent.

Lichamelijk is het volgens Hildegard von Bingen te gebruiken voor alle gebreken van de mensen. het ondersteunt het immuunsysteem, kan helpen bij ontstekingen en werkt ontgiftend.
Verder ondersteunt het de energie van het hart-chakra.

Sodaliet

Sodaliet versterkt je intuïtie, helpt je naar binnen te kijken en helpt je jezelf te accepteren. Hij bevordert je zelfvertrouwen en werkt kalmerend en verkoelend.

Sugiliet-Zwarte toermalijn

Sugiliet

Sugiliet heeft een liefdevolle energie die je helpt je op aarde thuis te voelen. Hij stimuleert vergeving en helpt je conflicten op te lossen zonder jezelf
geweld aan te doen. het kan wanhoop verlichten, brengt licht in de duisternis en helpt je positief te denken.

Sugiliet bevat mangaan, waardoor het zou kunnen helpen bij hoofdpijn. Verder kan hij verlichting brengen bij motorische stoornissen en werkt het zuiverend.

Vanwege het mangaan niet langdurig blootstellen aan zonlicht. Opladen in maanlicht of zonlicht kan, maar doe hem dan onder een doekje of in een washandje.
De energie komt dan evengoed binnen maar hij behoudt wel zijn kleur.

Tanzaniet

Tanzaniet is de lavendelblauwe variant van zoïsiet. Het is een steen met een hoge trilling die je verbindt met engelenenergie. Het helpt je jezelf te manifesteren in plaats van jezelf te vormen naar de normen van anderen. Het zet destructieve neigingen om in constructieve, verdrijft lamlendigheid en haalt onderdrukte gevoelens en emoties omhoog.

Tanzaniet verbindt je basischakra met de hogere chakra’s, stimuleert je keelchakra en helpt je bij het communiceren.

Lichamelijk kan het ondersteunen bij ontgiften, het versterkt het immuunsysteem en kan weldadig zijn voor hart, milt, alvleesklier en longen.

Tijgeroog

Tijgeroog is een steen die beschermend en aardend werkt. Hij versterkt de zonnevlecht, geeft je warmte en zelfvertrouwen. Negativiteit wordt teruggestuurd naar de afzender en wantrouwen wordt opgeheven.

Toermalijnkwarts

Toermalijnkwarts is bergkristal met zwarte toermalijnnaaldjes erin. De lichtkracht van bergkristal wordt geaard en omgezet in daden. Hij brengt tegenstellingen met elkaar in evenwicht, zet negatieve energie en gedachten om in positieve.

Topaas Blauw
Blauwe topaas brengt energie naar de plek waar die het meest nodig is. Het verzacht en herstelt de energie-doorstroming in je aura. Het helpt je te leven naar je eigen waarheid, geeft zelfvertrouwen en geeft je inzicht.
Het is een vrolijke steen die je helpt te stralen en je voorspoed met
anderen te delen. Lichamelijk kan het een gunstige invloed hebben op je spijsvertering, je smaak en je stofwisseling en kan het versterkend werken op je zenuwgestel.

Unakiet

Unakiet brengt geduld en helpt je je bewust te worden van de realiteit. Het kan je helpen frustratie over mislukkingen te overwinnen en niet zo hard voor jezelf te
zijn als je een fout maakt. Doordat je een betere kijk op de realiteit hebt stel je jezelf ook haalbare eisen in plaats van de lat zo hoog te leggen dat het je toch niet lukt. Met
unakiet leg je de lat steeds een stukje hoger, maar niet buiten bereik…

Lichamelijk ondersteunt het je immuunsysteem en alle genezingsprocessen en kan als versterking gebruikt worden om andere stenen en mineralen hun werk te
helpen doen als er sprake is van een te groot tekort.

Valkenoog

Valkenoog is een variant van tijgeroog en heeft voor wat betreft bescherming en afwering van negativiteit dezelfde eigenschappen. Maar waar tijgeroog op de zonnevlecht werkt, werkt valkenoog op het keelchakra en derde oog.

Valkenoog bevordert open en eerlijke communicatie en balanceert yin (vrouwelijke) en yang (mannelijke) energieën. Het helpt je ook overzicht te krijgen over situaties en diepere inzichten in je ervaringen. Door dat overzicht heb je meer rust in je hoofd, kun je helderder nadenken en dingen op een rijtje zetten en kost het je minder moeite om te focussen.

Het diepere inzicht in je ervaringen helpt je meer realiteitszin te hebben en dingen, mensen en situaties te zien zoals ze zijn en niet zoals je interne filters en overtuigingen ze aan je voorspiegelen.

Versteend Hout

Versteend hout is fossiel hout waarvan alle elementen omgezet zijn in mineralen. Het is aardend, kalmerend en werkt heel rustig.
Het helpt je je thuis te voelen zodat je geen heimwee meer hebt. Het is echt een steen voor het 1e chakra. Versteend hout stabiliseert
en helpt je je verbonden te voelen met de aarde. Lichamelijk ondersteunt het de stofwisseling.

Zonnesteen

Alleen al van het kijken naar een zonnesteen zou je een goed humeur krijgen. Zonnig, warm oranje met glinstertjes hier en daar. Hij reinigt alle chakra’s en
laat je letterlijk stralen. Zonnesteen kan helpen met het verwijderen van ‘haken’ uit je aura. Haken zijn banden met andere mensen waardoor je energie
wegvloeit en je aura kan vervuilen. Door deze banden liefdevol op te heffen kun je je kracht voor jezelf gebruiken. Dit kristal verlicht je stemming als je last van
weemoedigheid hebt op donkere en regenachtige dagen of in de winter. Op de zonnevlecht haalt zonnesteen zware of onderdrukte emoties tevoorschijn en helpt ze verwerken.

Zwarte toermalijn

Zwarte toermalijn is erg geschikt voor het neutraliseren van electronische straling, van bijvoorbeeld telefoons, tv, computer, wi-fi. Je kunt het dwars tussen jou en bijvoorbeeld een monitor leggen om de straling daarvan teniet te doen, of bijvoorbeeld naast de tv of op de kast van de computer.
Of een nog kleiner steentje aan je mobiel.

Een brokje in je broekzak of als hangertje om je nek beschermt je overal waar je gaat. Wel regelmatig afspoelen, want zo’n hardwerkend type als dit kan dat goed gebruiken. Eens per week even onder de kraan is afdoende, of wanneer je het gevoel hebt dat het nodig is. Als je extreem gevoelig bent voor straling zul je direct merken wanneer de toermalijn een schoonmaakritueel nodig heeft.

Scroll naar boven