Gebruikstips violet glas

Het leuke is dat je zelf thuis ook kunt experimenteren met violet glas. Ik had een beetje teveel peterselie en heb dat in een violet glazen potje gedaan. Het is wel eerst goed in de slacentrifuge gegaan, en na 5 dagen was het nog alsof ik het er net ingedaan had. 2 weken bleek een beetje te lang, toen was er niets meer van over, maar het was duidelijk langer goed dan wanneer ik het in de koelkast gelegd zou hebben, en dat is zonder het in de zon te zetten.

Als je zelf kruiden droogt of kruiden en specerijen hebt die je weinig gebruikt, is violet glas een manier om ze zo lang mogelijk goed te houden. Ander gebruik is natuurlijk het energetiseren van water door een fles met water 8 uur aan de zon bloot te stellen.

Eventueel kun je ook de vierkante olieflessen als voorraadfles gebruiken voor bijvoorbeeld rijst, bloem, meel of iets anders dat met een (papieren) trechtertje in een flessenhals past. Doordat de flessen vierkant zijn nemen ze minder ruimte in dan potten of ronde flessen. Een schone spuitzak voor slagroom zou je ook als trechter kunnen gebruiken om zo’n fles te vullen. Het is wat improviseren omdat het er niet voor bedoeld is, maar als ruimtebesparende tip is het iets om te overwegen.

Hieronder vind je een aantal ideetjes voor het gebruik. :

100 ml kruidenpotje WHA-S-100, 100 ml cosmeticapot CD-B-100:
15 gram oregano
20 gram provencaalse kruiden
ongeveer 6 kaneelstokjes, hangt af van de dikte
40 gram anijszaad
35 kardemom
25 gram rozemarijn (fijn)
25 gram italiaanse kruiden (poeder)
inhoud van de potjes biologische kruiden van het merk Cook

Pot 250 ml extra breed WHA-E-250:
125 gram noten of notenmix

Pot 400 ml extra breed WHA-E-400:
100 gram losse rooibosthee
100 gram amandelmeel (nog ruimte over, maar het past net niet in 250ml)
200 gram arrowroot
250 gram rozijnen

Cosmeticapot laag model 50 ml CD-B-50
Behalve 50 ml crème kun je hier ook kleine hoeveelheden kruiden in bewaren, zoals bijvoorbeeld jeneverbessen. Er past ongeveer 12 gram in (zo’n plat plastic doosje van Verstegen).

Cosmeticapot laag model 200 ml CD-B-200

Behalve 200 ml crème kun je hier ook kruiden in bewaren. Het voordeel van een platte lage pot is dat je er makkelijk met een maatschepje in kunt om de gewenste hoeveelheid eruit te halen. Er past bijvoorbeeld 30 gram dille in of 40/50 gram poeder.Deze pot is ook handig voor kleine hoeveelheden kwark/vla/yoghurt, of zachte kaas.

Apothekersfles 1 liter FL-AP1LT-B
500 gram rijst / macaroni / bloem / meel

Apothekersfles 2 liter FL-AP2LT-B
1000 gram rijst / macaroni / bloem / meel

Scroll naar boven