Verpakkingsmateriaal

Foto kartonnen doos bij artikel over verpakkingsmateriaal

Wat zit er in je pakketje?

Naar aanleiding van ontvangen feedback vind je hier een wat uitgebreidere uitleg over de verpakkingsmaterialen die gebruikt worden en in hoeverre deze recyclebaar zijn. Het staat in het kort op de pagina over verzenden, alleen is het daar niet het hoofdonderwerp en daardoor vrij kort. 

Het algemene uitgangspunt is om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken maar bescherming en hygiëne hebben daarbij prioriteit. 

De meeste artikelen zijn breekbaar en niets is teleurstellender dan je aankoop in scherven aantreffen, dus zonder opvulmateriaal werken is helaas een utopie. Dat gezegd hebbende is er natuurlijk wel wat aan het soort opvulmateriaal te doen….

De doos

Meestal is de doos nieuw, maar indien mogelijk worden dozen die hier binnenkomen ook weer hergebruikt. Het lastige is dat ze meestal al een keer hergebruikt zijn en daar niet beter van geworden zijn. Maar als het kan, dan gebeurt het ook.

Luchtkussenfolie

Oftewel bubbeltjesplastic. Hiervoor zitten we in een overgangsfase van overstappen op bio-based noppenfolie, want weggooien is natuurlijk zonde. Het nieuwe folie is gedeeltelijk biologisch afbreekbaar. Het bestaat voor minimaal 60% uit suikerriet.  Het komt hier vandaan (ik heb geen aandelen en krijg geen vergoeding, het is gewoon een uniek en mooi product :))

Als je wel de plastic variant krijgt, zijn er een paar mogelijkheden:

– het artikel is enige tijd geleden al voorverpakt

– er is nog 60 cm breed folie van de oude voorraad gebruikt (er zit nog een paar meter op de rol nu)

– er is gebruik gemaakt van noppenfolie dat in een zending van een groothandel is binnengekomen en dat nog bruikbaar was. 

De eerste zending van het bio-based folie heeft geen aanduiding dat het bio-based is omdat er een grote rol doormidden gesmolten is en daardoor is de aanduiding eraf. Het is wat minder doorzichtig, de noppen zijn kleiner en het klinkt anders als je het beweegt.

Gripzakjes

Waar mogelijk zijn deze hergebruikt, vooral als het om het verpakken van cosmeticapotten gaat. Ik vind het echter ook belangrijk om losse doppen en artikelen zonder dop/deksel zo hygiënisch mogelijk verpakken en daarvoor heb ik nog geen goed alternatief gevonden. Als de ontwikkeling zo doorgaat zal hier waarschijnlijk ook wel een alternatief voor op de markt komen. 

Vaak ook betekent het verpakken van een zakje met flesjes uiteindelijk minder verpakkingsmateriaal te kosten dan flesjes los verpakken in een strook luchtkussenfolie, dus dat is ook een overweging.  

Verpakkingschips

Deze zijn ofwel hergebruikt vanuit binnenkomende zendingen van groothandel, ofwel volledig biologisch afbreekbaar.  Of allebei, want dit materiaal is heel goed opnieuw te gebruiken.De biologisch afbreekbare opvulchips zijn gemaakt van aardappel- of maiszetmeel.

De meeste bedrijven gebruiken de biologisch afbreekbare chips of papier, maar zo af en toe komt er een zending binnen met polystyreen materiaal en die chips verdienen het ook om weer te worden hergebruikt. 

Het verschil merk je doordat polystyreen dicht van structuur en stevig is, en zetmeelchips heel open van structuur zijn en oplossen als je ze nat maakt. 

Foam strips

Deze vind je soms tussen de wand van de doos en breekbare inhoud als de ruimte net te klein is voor mijn gemoedsrust. Het is hergebruikt materiaal, ze zijn afkomstig van autoruiten en zitten vaak rondom de ruit om transportschade te voorkomen.

In plaats van ze direct weg te gooien doen ze nog één keer dienst als opvulmateriaal.

Papier

Bij gebrek aan geschikt opvulmateriaal wordt sporadisch kraft-papier gebruikt. Dit kan gewoon bij het oud papier om gerecycled te worden.

Karton

Als er een wat grotere ruimte moet worden opgevuld gebruik ik daarvoor de kartonnen vakverdeling van de Miron DIN18 flessen van 20-30-50 ml. 

Soms is het niet te voorkomen dat er een te grote doos gebruikt moet worden. Het is wat lastig om altijd het juiste formaat doos bij de hand te hebben, de artikelen in de webwinkel variëren namelijk van een mini steentje tot dozen vol flessen en alles er tussenin. 

Luchtkussentjes

Deze zijn zonder uitzondering afkomstig uit zendingen van leveranciers van zowel mezelf als het bedrijf van mijn man. 

Tape

Op dit moment worden dozen gesloten met PP (polypropyleen) tape. Dit wordt op termijn vervangen door papieren tape (eerst moet de oude voorraad op ;)). Tape met ‘Breekbaar’ erop is er alleen in PP en is essentieel om te zorgen dat iedereen voorzichtig met je pakket omgaat.

Voor inpakken van artikelen zelf is wordt 25mm plakband gebruikt, bij gebrek aan een alternatief. Papieren tape is er alleen in 50mm breed.

Scroll naar boven