Wat zit er in je pakketje?
Naar aanleiding van ontvangen feedback vind je hier een wat uitgebreidere uitleg over de verpakkingsmaterialen die gebruikt worden en in hoeverre deze recyclebaar zijn. Het staat in het kort op de pagina over verzenden, alleen is het daar niet het hoofdonderwerp en daardoor vrij kort.
Het algemene uitgangspunt is om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken maar bescherming en hygiëne hebben daarbij prioriteit.
De meeste artikelen zijn breekbaar en niets is teleurstellender dan je aankoop in scherven aantreffen, dus zonder opvulmateriaal werken is helaas een utopie. Dat gezegd hebbende is er natuurlijk wel wat aan het soort opvulmateriaal te doen….
De doos
Meestal is de doos nieuw, maar indien mogelijk worden dozen die hier binnenkomen ook weer hergebruikt. Het lastige is dat ze meestal al een keer hergebruikt zijn en daar niet beter van geworden zijn. Maar als het kan, dan gebeurt het ook.
Luchtkussenfolie
Oftewel bubbeltjesplastic. Dit is meestal bio-based folie , het bestaat voor minimaal 60% uit suikerriet. Het komt hier vandaan (ik heb geen aandelen en krijg geen vergoeding, het is gewoon een uniek en mooi product :))
Als er luchtkussenfolie uit inkomende zendingen nog bruikbaar is, dan wordt dit uiteraard hergebruikt.
Gripzakjes
Waar mogelijk zijn deze hergebruikt, vooral als het om het verpakken van cosmeticapotten gaat. Ik vind het echter ook belangrijk om losse doppen en artikelen zonder dop/deksel zo hygiënisch mogelijk verpakken.
Grote flessen gaan meestal in kraftpapier, kleinere flesjes zitten in gripzakjes om ze bij elkaar te houden. Pipetten of spray/pompdoppen zitten altijd in gripzakjes omdat papier door de uitstekende delen erg makkelijk scheurt.
Verpakkingschips
Deze zijn ofwel hergebruikt vanuit binnenkomende zendingen van groothandels, ofwel volledig biologisch afbreekbaar. Of allebei, want dit materiaal is heel goed opnieuw te gebruiken.De biologisch afbreekbare opvulchips zijn gemaakt van aardappel- of maiszetmeel.
De meeste bedrijven gebruiken de biologisch afbreekbare chips of papier, maar zo af en toe komt er een zending binnen met polystyreen materiaal en die chips verdienen het ook om weer te worden hergebruikt.
Het verschil merk je doordat polystyreen dicht van structuur en stevig is, en zetmeelchips heel open van structuur zijn en oplossen als je ze nat maakt.
Foam strips
Deze vind je soms tussen de wand van de doos en breekbare inhoud als de ruimte net te klein is voor mijn gemoedsrust. Ze helpen ook om bijvoorbeeld grootverpakkingen op hun plek te houden tijdens transport. Deze strips zijn hergebruikt materiaal, afkomstig van autoruiten en ze zitten vaak rondom de ruit om transportschade te voorkomen.
In plaats van ze direct weg te gooien doen ze nog één keer dienst als opvulmateriaal.
Papier
Bij gebrek aan geschikt opvulmateriaal of als opvulchips niet per se nodig zijn wordt kraft-papier gebruikt. Dit kan gewoon bij het oud papier om gerecycled te worden.
Karton
Als er een wat grotere ruimte moet worden opgevuld gebruik ik daarvoor de kartonnen vakverdeling van verschillende Miron flessen.
Soms is het niet te voorkomen dat er een te grote doos gebruikt moet worden. Het is wat lastig om altijd het juiste formaat doos bij de hand te hebben, de artikelen in de webwinkel variëren namelijk van een mini steentje tot dozen vol flessen en alles er tussenin.
Luchtkussentjes
Deze zijn zonder uitzondering afkomstig uit zendingen van eigen leveranciers en leveranciers van bevriende ondernemers.
Tape
Op dit moment worden dozen gesloten met PP (polypropyleen) tape of papier tape, afhankelijk van de inhoud (zwaar/licht) of de doos (wit/bruin).
Als de inhoud zwaar is, dan is papier tape in mijn ogen niet voldoende, het wordt zwakker als het nat wordt. Zelfs verstevigd tape houdt niet altijd. Er komen hier regelmatig zendingen binnen die met verstevigd papieren tape dichtgeplakt zijn en waarvan het tape gescheurd of losgekomen is, dus ik ga voor veiligheid.
Tape met ‘Breekbaar’ erop is er alleen in PP en is essentieel om te zorgen dat iedereen voorzichtig met je pakket omgaat.